Alcohol | 1,000 | liter |
Suikerwater | 1,932 | liter |
Totaal | 2,932 | liter |
Suiker heeft ook volume. Die hoeveelheid is te berekenen middels een algemene formule voor standaard suiker. Gebruik je een speciaal soort suiker of honing dan gelden andere formules.
Totaal | 32,742 | % |
Aan de hand van het volume kunnen we de hoeveelheid alcohol berekenen. Het percentage is ook belangrijk om te weten om te bepalen of je je limoncello in de vriezer kunt leggen.
Vriespunt water+alcohol | -24,358 | °C |
Vriespunt correctie suiker | -2,536 | °C |
Totaal | -26,894 | °C |
Het vriespunt van ethanol is -114°C en het vriespunt van water is 0°C. Toevoegingen zoals suiker hebben ook invloed op het vriespunt. Daarom bepalen we een correctie voor de hoeveelheid suiker in het recept.
De ideale temperatuur in een vriezer thuis is -18°C. Om te weten wat de temperatuur van je eigen vriezer is zou je dat op moeten zoeken of meten. Ligt je temperatuur lager dan het vriespunt dan zal je limoncello dus bevriezen. Dan kun je er voor kiezen om minder suiker/water toe te voegen